Respectvol herontwikkelen, station Kwadijk


BendienWierenga Renovatie Station Kwadijk


Het opnieuw betekenis geven aan historisch erfgoed is één van de grootste ruimtelijke uitdagingen van deze tijd. Historische gebouwen zijn immers niet ontworpen om in een tweede, derde of vierde leven telkens weer een andere functie te huisvesten. Aldus vraagt het herontwikkelen van oude gebouwen om een zorgvuldige inpassing en een flinke dosis creativiteit.


BendienWierenga Renovatie Station Kwadijk


Rijke geschiedenis

In ons ontwerp voor dit bedrijfsverzamelgebouw in het stationsgebouw van Kwadijk uit 1883 komen respect voor het verleden en ruimte voor nieuw gebruik samen. Het stationsgebouw aan de spoorlijn Zaandam-Enkhuizen diende tot 1930 tot overstapstation naar de Waterlandlijn. Na een grondige verbouwing –waarbij het dak werd opgetild en een nieuwe zware fundering werd gestort- is het gebouw vervolgens tot de jaren ’80 in gebruik geweest als graanfabriek. Vanaf de jaren ’80 zijn er ateliers en andere tijdelijke functies in het gebouw ondergebracht. Als we in 2007 de opdracht krijgen om het gebouw in de geest van de oorspronkelijke detaillering te renoveren tot bedrijfsverzamelgebouw, is het gebouw dus al aan een vierde leven toe.


BendienWierenga Renovatie Station Kwadijk


Renovatie

Bij de renovatie van het stationsgebouw blijft alleen het omhulsel bestaan: de gevels, fundering en de kap. Bestaande vloeren en de constructie worden verwijderd. Op de bestaande, zware fundering van de graanfabriek wordt een nieuwe, lichte, stalen constructie geplaatst. Daardoor kunnen we een extra verdieping in het pand plaatsen en daarmee meer verhuurbaar oppervlak creëren.


BendienWierenga Renovatie Station Kwadijk


In de gevel is de metselwerk band met ramen vervangen door een glazen bandraam, waardoor je van buitenaf door het gebouw heen kan kijken en het ritme van dakspanten goed zichtbaar is. Van binnenuit zorgt de brede raamstrook voor een weids uitzicht over de omringende weilanden.


De entree komt op de oorspronkelijke plaats, in het midden van het gebouw. Vanuit de lichte entreehal met vide worden de kantoren met trap en lift ontsloten. De flexibele kantoorunits kunnen naar wens in grootte worden aangepast. In de bestaande kap zorgen dakkapellen voor voldoende licht en ruimte in de videvloeren, die in de kap zijn geplaatst. De directiekamers zijn ondergebracht in de nok van het gebouw, met weids uitzicht over West-Friesland..


BendienWierenga Entreehal Oost Indisch Huis Universiteit van Amsterdam . BendienWierenga Entreehal Oost Indisch Huis Universiteit van Amsterdam


Historische details

De renovatie kenmerkt zich door de zorgvuldige aanpak van het historische karakter van het stationsgebouw. Zo is voor de entreehal een passend tegelpatroon ontworpen dat verwijst naar de oude functie, maar ook aansluiting vindt met de moderne aanpassingen in het gebouw. Begin 2011 is het stationsgebouw in gebruik genomen. Een beeldbepalend pand in een historische context, dat succesvol is herbestemd en klaar is voor een nieuwe levensfase.


Projectdata

Naam
Herbestemming station Kwadijk
Project
Restauratie, renovatie van het voormalig stationsgebouw Kwadijk uit 1884
Opdrachtgever
JH Bakker
Locatie
Kwadijk
Oppervlakte
1065 m²
Ontwerp
2007-2010
Status
Gerealiseerd
Projectteam
Roos Bendien, Nátaly Wierenga met Suzan Datema



Wilt u meer informatie over dit project? Mail dan naar info@bendienwierenga.nl of bel met tel. nummer 020-7772732.


Meer informatie over Bendien/Wierenga vindt u op onze linkedin pagina



.