Wonen in het schoollokaal


BendienWierenga Wonen in het Schoollokaal. BendienWierenga Wonen in het Schoollokaal


Oude schoolgebouwen zijn populaire herbestemmingsobjecten, vooral als woning. De ruime klaslokalen met hoge plafonds en grote ramen bieden veel mogelijkheden. Toch is juist het herbestemmen van scholen vaak ingewikkeld. Ramen zitten vaak te hoog en het is een uitdaging om de grote klaslokalen gezellig te maken.


Intimiteit in een grote ruimte

Deze woning in een school aan de Amsterdamse Bennebroekstraat ontwierpen wij voor een gezin met twee kinderen. De uitdaging was om de ruimtelijke ervaring van het schoollokaal in stand te houden en tegelijk de ruimte gevoelsmatig op te delen, zodat verschillende intieme deelruimtes ontstaan.


Dit losten wij op door de ruimte met een verhoogde vloer visueel in tweeën te delen. Bijkomend voordeel is dat de bewoners door de hoog geplaatste ramen naar buiten kunnen kijken.


BendienWierenga Wonen in het Schoollokaal. BendienWierenga Wonen in het Schoollokaal


Daarnaast creëerden we een visuele scheiding door de trap naar de verdieping dwars in de ruimte te plaatsen. De afwerking van de vloer is doorgezet in de traptreden en loopt door tot en met de verdiepingsvloer.


Met de uitbouw aan de achterzijde voegden we extra vierkante meters toe aan de woonkamer. Een lichtstraat boven de eettafel zorgt voor voldoende binnenvallend licht.


BendienWierenga Wonen in het Schoollokaal


Het centrale kookeiland is afgewerkt met koperen panelen. Het vormt een blikvanger in de ruimte. Om het contrast extra aan te zetten zijn alle wanden in neutrale tinten geschilderd.


Artikel in VT Wonen nr. 05 van 2016:

Projectdata

Naam
Transformatie schoollokaal tot gezinswoning
Project
Indeling en materialisering, lichtplan
Opdrachtgever
Particulier
Locatie
Amsterdam
Oppervlakte
140 m²
Ontwerp
2014
Status
Gerealiseerd
Projectteam
Roos Bendien, Nátaly Wierenga.Wilt u meer informatie over dit project? Mail dan naar info@bendienwierenga.nl of bel met tel. nummer 020-7772732.


Meer informatie over Bendien/Wierenga vindt u op onze linkedin pagina.