Learning environment / Universiteit van Amsterdam


BendienWierenga Werkplekken Oost Indisch Huis Universiteit van Amsterdam


Goede werkplekken, waar studenten in een open sfeer kunnen studeren en samenwerken, zijn onmisbaar op een universiteit. Deze werkruimte die wij ontwierpen voor de zolder van het Oost-Indisch huis van de Universiteit van Amsterdam stimuleert ontwikkeling en voelt voor studenten als een warme jas.


BendienWierenga Werkplekken Oost Indisch Huis Universiteit van Amsterdam


Logische, bescheiden ingreep

Omdat we de ruimte met monumentale dakconstructie zo veel mogelijk wilden respecteren, concentreerden we alle voorzieningen in één object op de donkerste plek van de ruimte. Daarmee maakten we meteen de visuele en akoestische scheiding tussen de stilteplekken enerzijds en de gezamenlijke werkplekken anderzijds. Ook konden we technische voorzieningen als de luchtverversing en verlichting is in het object opnemen.


BendienWierenga Werkplekken Oost Indisch Huis Universiteit van Amsterdam


Intense beleving versus ingetogenheid

We ontwierpen het object als een gekleurde barcode, met de voorzieningen (lockers, kastruimte, een zitje en de pantry) verdeeld over de ‘strepen’. Met kleurbanen die delen van de vloer, wand en inrichting aan elkaar verbinden benadrukken we de veelzijdigheid van deze ruimte. De zone is in beleving veel intenser dan de werkplekken zelf, die rust en ingetogenheid uitstralen.


BendienWierenga Werkplekken Oost Indisch Huis Universiteit van Amsterdam


Verfijnd materiaal- en kleurgebruik

In ons materiaal- en kleurgebruik zochten we zowel de aansluiting als het contrast met de monumentale omgeving. Met de toepassing van grijs- en bruintinten sluiten aan bij de robuuste houten pijlers en balken van de dakconstructie, terwijl de frisse gele en blauwe tinten juist sterk contrasterend werken. Details als de perforatiepatronen op de lockerdeuren benadrukken het verfijnde afwerkingsniveau.


BendienWierenga Werkplekken Oost Indisch Huis Universiteit van Amsterdam


Pilotproject

Voor de Universiteit van Amsterdam is dit project een pilot om het gebruik van flexibele werkplekken met meer aandacht voor sfeer en beleving te testen en eventueel toe te passen in latere renovatie en nieuwbouw. De positieve ervaringen van gebruikers en populariteit van de ruimte bevestigen de ingeslagen richting.


Projectdata

Naam
Universiteit van Amsterdam, E-zolder Oost-Indisch Huis
Project
Totaalontwerp, indeling en materialisering
Opdrachtgever
Universiteit van Amsterdam - Facility Services Huisvesting
Locatie
Oost Indisch Huis, Amsterdam
Oppervlakte
457 m²
Ontwerp
2012
Status
Gerealiseerd
Projectteam
Roos Bendien, Nátaly Wierenga met Suzan Datema


Meer informatie over Bendien/Wierenga vindt u op onze linkedin pagina



.